mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
15 Kwie

Zapiekane ratatouille - potrawa z kurczaka, pomidorów, bakłażanów, cukinii, cebuli i ziół

SKŁADNIKI:

Pomidor / 400g / 2 duże sztuki / Z3 ≈ 58kcal

Cebula czerwona / 75g / 1 średnia sztuka / Z3 ≈ 20kcal

Cukinia / 200g / mała sztuka / Z3 ≈ 26kcal

Bakłażan / 220g / 1 sztuka / Z3 ≈ 37kcal

Papryka czerwona / 130g / 1 mała sztuka / Z3 ≈ 31kcal

Papryka zielona i/lub żółta / 130g / 1 mała sztuka / Z3 ≈ 20kcal

Czosnek / 15g / 3 ząbki / Z3 ≈ 19kcal

Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka czerwona / 3g / 1 łyżeczka / Z1 ≈ 9kcal

Oliwa z oliwek / 5g / 1 łyżeczka / Z2 ≈ 44kcal

Drób, filet / 150g / porcja / Z2 ≈ 149kcal

Ser mozzarella / 30g / porcja / Z2 ≈ 84kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Warzywa opłukać. Pomidory pokroić w kostkę i włożyć do rondla z rozgrzanym olejem. Dodać posiekaną drobno cebulę. Zagotować i doprawić. Połowę sosu odlać, a do rondla wrzucić bakłażan i cukinię pokrojone w kostkę, rozgnieciony czosnek i oczyszczoną, pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie dodać zioła i zagotować.

Przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch ułożyć pokrojonego kurczaka i polać wcześniej odlanym sosem.

Piec przez 1 godzinę w 160-180 stopniach.

Gdy warzywa i kurczak będą już miękkie  wyciągnąć z pieca, posypać startą mozzarellą i zapiec 5 minut.

 

 

CAŁOŚĆ:

497 kcal

Białko 51 g

Węglowodany 55 g

Tłuszcze 14 g

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ