SKŁADNIKI:
Pomidor / 400g / 2 duże sztuki / Z3 ≈ 58kcal
Cebula czerwona / 75g / 1 średnia sztuka / Z3 ≈ 20kcal
Cukinia / 200g / mała sztuka / Z3 ≈ 26kcal
Bakłażan / 220g / 1 sztuka / Z3 ≈ 37kcal
Papryka czerwona / 130g / 1 mała sztuka / Z3 ≈ 31kcal
Papryka zielona i/lub żółta / 130g / 1 mała sztuka / Z3 ≈ 20kcal
Czosnek / 15g / 3 ząbki / Z3 ≈ 19kcal
Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka czerwona / 3g / 1 łyżeczka / Z1 ≈ 9kcal
Oliwa z oliwek / 5g / 1 łyżeczka / Z2 ≈ 44kcal
Drób, filet / 150g / porcja / Z2 ≈ 149kcal
Ser mozzarella / 30g / porcja / Z2 ≈ 84kcal
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Warzywa opłukać. Pomidory pokroić w kostkę i włożyć do rondla z rozgrzanym olejem. Dodać posiekaną drobno cebulę. Zagotować i doprawić. Połowę sosu odlać, a do rondla wrzucić bakłażan i cukinię pokrojone w kostkę, rozgnieciony czosnek i oczyszczoną, pokrojoną w kostkę paprykę. Następnie dodać zioła i zagotować.
Przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch ułożyć pokrojonego kurczaka i polać wcześniej odlanym sosem.
Piec przez 1 godzinę w 160-180 stopniach.
Gdy warzywa i kurczak będą już miękkie wyciągnąć z pieca, posypać startą mozzarellą i zapiec 5 minut.
CAŁOŚĆ:
497 kcal
Białko 51 g
Węglowodany 55 g
Tłuszcze 14 g
Galeria Zapiekane ratatouille - potrawa z kurczaka, pomidorów, bakłażanów, cukinii, cebuli i ziół
Twój komentarz
Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.