mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
13 Kwie

Zupa cebulowa

SKŁADNIKI:

Cebula / 270g / 3 duże sztuki / Z3 ≈ 71kcal

Rosół - bulion / 400g / porcja / Z2 ≈ 28kcal

Masło / 5g / 1 łyżeczka / Z2 ≈ 37kcal

Oliwa z oliwek / 5g / 1 łyżeczka / Z2 ≈ 44kcal

Wino białe, półwytrawne / 100g / 1 kieliszek / Z2 ≈ 81kcal

Przyprawy: sól, pieprz, czosne, tymianek / 10g / 1 łyżeczka / Z2 ≈ 0kcal

Chleb żytni / 60g / 2 kromki / Z1 ≈ 146kcal

Ser żółty / 30g / 2 plastry / Z2 ≈ 92kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Cebulę obrać i posiekać. W rondelku rozgrzać oliwę i dusić około 25 minut, aż cebula skarmelizuje. Doprawić solą i pieprzem.
Zwiększyć ogień, dodać bulion, wino i gotować na małym ogniu pod przykryciem około 25 minut.
Piekarnik nagrzać do 220 stopniu. Pieczywo posmarować masłem, posypać czosnkiem, tymiankiem i nałożyć plaster żółtego sera. Wstawić do piekarnika na kilka minut, aż zrobię się grzanki.
Na talerz włożyć pokrojony ser żółty, wlać gorącą zupę i ułożyć grzanki, posypać tymiankiem.

 

CAŁOŚĆ:

499 kcal

Białko 18g

Węglowodany 54g

Tłuszcze 19g

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ