Słodko-słony łosoś z ryżem i warzywami
Napisany przez Ewelina Krutkiewicz-Dębicka Przepisy Powrót
SKŁADNIKI:
Cebula 1 mała sztuka (50 g) 13 kcal
Łosoś surowy 1 sztuka (120 g) 154 kcal
Miód 1 łyżeczka (5 g) 16 kcal
Ocet ryżowy - można pominąć 1 łyżka (6 g) 1 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Papryka czerwona pół małej sztuki (65 g) 15 kcal
Pomidor 2 plastry (40 g) 6 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, chili, imbir, czosnek, zioła prowansalskie, sos sojowy, do smaku, wg gustu (0,12 g) -
Ryż biały, brązowy, dowolna kasza pół woreczka (50 g) 172 kcal
Sałata 2 liście (10 g) 1 kcal
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Przygotować marynatę mieszając ze sobą sos sojowy, miód, ocet ryżowy, sos chili, imbir, czosnek. Świeżego łososia pokroić na 4 porcje i umieścić w marynacie na minimum 1 godzinę lub dłużej. Rybę wyjąć z marynaty (marynatę pozostawić) i smażyć na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek na średnim ogniu po 2 minuty z każdej strony. Do łososia wlać pozostałą marynatę, zmniejszyć ogień, przykryć patelnię i całość gotować jeszcze 5 minut. Paprykę, pomidora pokroić, dodać do sałaty i doprawić ziołami.
CAŁOŚĆ:
Energia 422 kcal
Węglowodany 52 g
Białko 20 g
Tłuszcze 16 g
Galeria Słodko-słony łosoś z ryżem i warzywami
Twój komentarz
Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.