mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
19 Gru

Ciastka a'la pierniczki z ciecierzycy z masłem orzechowym

SKŁADNIKI:

Ciecierzyca 1 opakowanie (400 g) 1512 kcal
Jajo 1 sztuka (50 g) 60 kcal
Masło orzechowe bez soli 10 łyżeczek (150 g) 897 kcal
Mąka gryczana (można zblendować kaszę gryczaną niepaloną na mąkę) lub mąka owsiana/kukurydziana 1 szklanka (100 g) 310 kcal
Przyprawy: do piernika, cynamon, imbir 1 łyżeczka (5 g) 16 kcal
Skórka z pomarańczy 1 plaster (10 g) 3 kcal
Skrobia ziemniaczana lub inna dowolna skrobia 3 łyżki (70 g) 240 kcal
Soda oczyszczona 5g (5 g) -
Syrop klonowy/miód lub erytrol (mniej kaloryczna wersja pierniczków) 10 łyżek (200 g) 520 kcal
Wanilia - ekstrakt i migdałowy 1 łyżeczka (3 g) 9 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ciecierzycę, masło orzechowe, syrop klonowy (lub miód/erytrol), skórkę pomarańczową, ekstrakty i przyprawy zblendować na gładką masę. Dodać pozostałe składniki i ponownie zblendować. Stolnice oprószyć mąką, nałożyć ciasto i rozwałkować. Ciasto może się trochę lepić, ale oproszone mąką można rozwałkować. Pierniczki nie powinny być zbyt grube. Wyciąć kształty i ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w funkcji termoobieg około 20 minut w 175°C. Im grubsze pierniczki, tym dłużej piec.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 3567 kcal
Węglowodany 558 g
Białko 129 g
Tłuszcze 108 g
Indeks glikemiczny 50.4
Ładunek glikemiczny 281.2

 

 

Inspiracja: www.truetastehunters.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ