mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
19 Gru

Krewetki pieczone z sosem czosnkowym

SKŁADNIKI:

Skorupiaki, krewetka, surowa porcja (250 g) 178 kcal
Oliwa z oliwek 2 łyżeczki (10 g) 88 kcal
Czosnek 1 mała sztuka (15 g) 19 kcal
Cytryna - sok porcja (20 g) 4 kcal
Pietruszka, liście porcja (20 g) 8 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, ewentualnie chili 1 łyżeczka (10 g) -

Można podać z sałatką:
Pomidor 1 mała sztuka (60 g) 9 kcal
Papryka czerwona 1 mała sztuka (130 g) 31 kcal
Sałata 1 liść (5 g) 1 kcal
Ogórek 1 mała sztuka (50 g) 5 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Krewetki rozmrozić (jeśli były mrożone) w wodzie, osuszyć. Doprawić solą i pieprzem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Piekarnik nagrzać do 180°C . Na patelni rozgrzać olej, czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić na patelnię. Chwilę podsmażyć, dodać sok z cytryny i posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać. Powstały sos wylać na krewetki, posypać chili i wymieszać. Odstawić do zamarynowania. Można również zapiekać od razu. Naczynie włożyć do piekarnika i piec około 10-15 minut bez przykrycia. Warzywa na sałatkę pokroić, doprawić i skropić sokiem z cytryny.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 343 kcal
Węglowodany 20 g
Białko 38 g
Tłuszcze 13 g
Indeks glikemiczny 18
Ładunek glikemiczny 3.6

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ