mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
17 Gru

Zupa gulaszowa z mięsem

SKŁADNIKI:

Bulion warzywny 1 talerz (400 g) 28 kcal
Cebula 1 mała sztuka (50 g) 13 kcal
Czosnek 2 ząbki (8 g) 10 kcal
Koncentrat pomidorowy 1 łyżka (20 g) 5 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Papryka czerwona pół małej sztuki (65 g) 15 kcal
Pomidor/pomidory z puszki 1 puszka (400 g) 58 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, słodka, ostra papryka, tymianek, natka pietruszki 1 łyżeczka (6 g) -
Wołowina/wieprzowina - mięso mielone lub w kawałkach półtorej porcji (150 g) 181 kcal
Ziemniaki 1 średnia sztuka (100 g) 60 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Na oliwie w garnku poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz przepołowiony czosnek. Dodać mięso, doprawić i dusić. Wlać bulion (najlepiej gorący) i zagotować. Dodać posiekane pomidory z puszki oraz koncentrat pomidorowy. Gdy używamy świeżych pomidorów, zamiast z puszki to należy je obrać ze skórek, pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Doprawić, przykryć garnek pokrywą i gotować do miękkości mięsa. Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę oraz ziemniaki, wymieszać, przykryć i gotować do miękkości ziemniaków. Posypać posiekaną natką.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 414 kcal
Węglowodany 38 g
Białko 31 g
Tłuszcze 19 g
Indeks glikemiczny 41.6
Ładunek glikemiczny 15.9

Inspiracja:  www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ