mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
28 List

Tiramisu kokosowe na spodzie brownie

SKŁADNIKI:

SPÓD:

Czekolada gorzka 2 tabliczki (200 g) 1108 kcal
Erytrol do smaku, wg gustu (25 g) -
Jajo 3 sztuki (150 g) 181 kcal
Mąka gryczana 1 szklanka (100 g) 310 kcal

MASA:

Kakao w proszku, naturalne bez cukru 4 łyżeczki (20 g) 90 kcal
Kawa espresso 50 ml (50 g) 1 kcal
Ksylitol 3 łyżeczki (12 g) 30 kcal
Mascarpone 3 kubki (400 g) 512 kcal
Wanilia - ekstrakt 1 łyżeczka (3 g) 9 kcal
Wiórki kokosowe 1 szklanka (100 g) 606 kcal
Żelatyna 1 łyżeczka (4 g) 14 kcal
Żółtko 4 sztuki (80 g) 258 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

SPÓD:

Jajka należy roztrzepać z erytrolem trzepaczką, nie ubijać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do jajek. Wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Wylać masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec 25 minut w temperaturze 170°C.

MASA:

Do wrzącego espresso dodać należy żelatynę i wymieszać. Ubić żółtko z erytrolem, dodać mascarpone, esencję waniliową i zmiksować, aby masa się połączyła. Dodać żelatynę rozpuszczoną w espresso. Całość ponownie zmiksować.

CAŁOŚĆ:

Na wystudzony spód brownie wyłożyć krem tiramisu, posypać wierzch wiórkami kokosowymi i kakao.

 

 

CAŁOŚĆ:

Energia 3119 kcal
Węglowodany 300 g
Białko 76 g
Tłuszcze 197 g
Indeks glikemiczny 28.6
Ładunek glikemiczny 85.8

 

Inspiracja:  Seria książek Dominiki Musiałowskiej

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ