mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
28 List

Filety z drobiu z marchewką i groszkiem

SKŁADNIKI:

Bulion warzywny 1 szklanka (200 g) 14 kcal
Filet z drobiu 1 porcja (150 g) 149 kcal
Groszek zielony pół szklanki (60 g) 27 kcal
Jogurt naturalny 1 łyżka (25 g) 15 kcal
Marchew mrożona 3 łyżki (60 g) 14 kcal
Mąka ziemniaczana pół łyżki (6 g) 21 kcal
Oliwa z oliwek pół łyżki (5 g) 44 kcal
Przyprawa: sól, papryka słodka, natka pietruszki 1 łyżeczka (6 g) -
Ryż/kasza pół woreczka (50 g) 172 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mięso oczyścić i podzielić. Mrożone warzywa przelać wrzątkiem (mają się całkowicie rozmrozić). Rozgrzać olej na dużej patelni, mięso doprawić solą, oprószyć słodką papryką i włożyć na patelnię. Obsmażać po 1 - 2 minuty z każdej strony, następnie wlać gorący bulion i zagotować.

Pomiędzy filety wsypać marchewkę z groszkiem i na większym ogniu gotować bez przykrycia przez około 7- 8 minut (w międzyczasie filety przewrócić na drugą stronę). Dodać jogurt wymieszany z mąką.

Gotować jeszcze przez ok. 2 minuty aż sos zgęstnieje. Podawać posypując natką i szczyptą papryki w proszku.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 449 kcal
Węglowodany 56 g
Białko 43 g
Tłuszcze 8 g
Indeks glikemiczny 60.7
Ładunek glikemiczny 34.2

Inspiracja:  www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ