mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
23 List

Tarta czekoladowa

SKŁADNIKI:

SPÓD:

Jajo 1 sztuka (50 g) 60 kcal
Ksylitol 5 łyżeczek (20 g) 50 kcal
Masło/olej kokosowy 6 łyżeczek (30 g) 221 kcal
Mąka gryczana 1 szklanka (130 g) 403 kcal
Wiórki kokosowe 3 łyżki (18 g) 109 kcal

MASA:

Czekolada gorzka 1 tabliczka (100 g) 554 kcal
Jogurt grecki/mascarpone/mleko kokosowe (przeliczy kcal) 3 kubki (400 g) 512 kcal
Masło orzechowe bez soli 5 łyżeczek (25 g) 150 kcal
Orzechy laskowe (dowolne orzechy) 1 łyżka (15 g) 48 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

SPÓD:

Składniki przełóż do miski i zmiksuj na okruszki. Zagnieć kulę, owiń papierem i włóż na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkuj, wyłóż do blaszki i piecz ok. 20 min, aż ciasto się zarumieni.

MASA:

Do miski wyłóż mascarpone/jogurt grecki/mleczko kokosowe, dodaj rozpuszczoną czekoladę i 2 łyżki masła orzechowego. Zmiksuj na gładki krem. Wyłóż krem na upieczony spód i odłóż w chłodne miejsce do stężenia.

CAŁOŚĆ:

Wyłóż krem na upieczony spód i odłóż w chłodne miejsce do stężenia.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 2107 kcal
Węglowodany 245 g
Białko 43 g
Tłuszcze 120 g
Indeks glikemiczny 32.5
Ładunek glikemiczny 79.5

 

 

Inspiracja:  Seria książek Dominiki Musiałowskiej

 

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ