Burger z wołowiną
Napisany przez Ewelina Krutkiewicz-Dębicka Przepisy Powrót
SKŁADNIKI:
Bułka 1 sztuka (80 g) 202 kcal - z przepisu: https://bit.ly/2UNXq39
Wołowina - mielona porcja (100 g) 121 kcal
Ser żółty lub halloumi - przeliczyć kcal 1 plaster (15 g) 46 kcal
Przyprawy: pieprz, sól, kmin, kolendra, papryka, tymianek, czosnek, kminek, starta skórka z cytryny do smaku, wg gustu (5 g) -
Czosnek porcja (5 g) 6 kcal
Pietruszka, liście 5 łyżeczek (10 g) 4 kcal
Cebula 1 średnia sztuka (75 g) 20 kcal
Pomidor 1 plaster (20 g) 3 kcal
Ogórek kiszony plaster (40 g) 4 kcal
Sałata 1 liść (5 g) 1 kcal
Oliwa z oliwek 2 łyżeczki (10 g) 88 kcal
Jogurt naturalny 1 łyżka (25 g) 16 kcal
Ketchup 1 łyżka (15 g) 14 kcal
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Mięso zmielić (można również kupić zmielone). Na oliwie poddusić cebulę i dodać do mięsa. Doprawić przyprawami i natką pietruszki. Uformować kotleciki i ułożyć na rozgrzanej patelni grillowej. Grillować na dużym ogniu po kilka minut z każdej strony. Pod koniec grillowania położyć ser, aby się roztopił. Bułkę przekroić na pół i ewentualnie podgrzać na patelni. Na bułkę nakładamy sałatę, burgera z serem, pomidor, ogórka i plasterki cebulki oraz sos (jogurt wymieszany z ketchupem).
CAŁOŚĆ:
Energia 525 kcal
Węglowodany 58 g
Białko 29 g
Tłuszcze 23 g
Galeria Burger z wołowiną
Twój komentarz
Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.