mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
21 List

Zupa pieczarkowa z makaronem

SKŁADNIKI:

Bulion warzywny 2 szklanki (350 g) 25 kcal
Cebula 1 mała sztuka (50 g) 13 kcal
Jogurt naturalny 2 łyżki (50 g) 30 kcal
Makaron 1 talerz (40 g) 149 kcal
Marchew 2 sztuki (100 g) 20 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Pieczarki surowe 10 małych sztuk (200 g) 30 kcal
Pietruszka, liście/ koperek 1 łyżeczka (2 g) 1 kcal
Ziemniaki 2 średnie sztuki (200 g) 120 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić na cienkie plasterki. Cebulę pokroić w kosteczkę. Do większego garnka wlać oliwę, dodać pieczarki oraz cebulę i mieszając dusić przez ok. 7 - 10 minut, aż odparują. Dodać obraną i startą na tarce marchewkę oraz obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki. Wymieszać, doprawić solą oraz pieprzem, chwilę razem podsmażać.

Dodać makaron (suchy) oraz gorący bulion, zagotować. Przykryć i gotować do miękkości warzyw i makaronu przez ok. 15 minut (lub krócej w zależności od rodzaju makaronu). Pod koniec dodać łyżkę posiekanej natki i łyżkę koperku.

Odstawić z ognia i zabielić jogurtem, uprzednio rozprowadzoną w kilku łyżkach wywaru.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 432 kcal
Węglowodany 77 g
Białko 20 g
Tłuszcze 9 g

Inspiracja:  www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ