mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
21 List

Tosty francuskie z awokado i jajkiem sadzonym

SKŁADNIKI:

Awokado 1/4 sztuki (40 g) 64 kcal
Chleb żytni 2 kromki (60 g) 128 kcal
Czosnek 1 ząbek (4 g) 5 kcal
Jajo 1 sztuka (50 g) 60 kcal
Mleko 1,5% 1 łyżka (10 g) 5 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżka (10 g) 88 kcal
Pomidorki koktajlowe 1 garść (50 g) 13 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, bazylia, kolendra, chili 1 łyżeczka (6 g) -
Szynka z piersi kurczaka 1 duży plaster (20 g) 19 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Awokado obrać, przekroić na pół, usunąć pestkę. Miąższ pokroić na kawałki, a następnie rozgnieść widelcem. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz, wymieszać. W głębokim talerzu roztrzepać widelcem 1 jajko z dodatkiem mleka oraz szczypty soli. Na 2 kromkach tosta położyć pastę z awokado, szynkę i przykryć drugą kromką tosta, lekko docisnąć. Wymoczyć z dwóch stron i z boków w roztrzepanym jajku i położyć na patelnię z podgrzaną oliwą. Smażyć na umiarkowanym ogniu z dwóch stron na złoty kolor, po ok. 2 minuty z każdej strony. Oddzielnie usmażyć jajka sadzone. Tosty przełożyć na talerze, przykryć jajkiem sadzonym i posypać dowolnymi warzywami.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 363 kcal
Węglowodany 38 g
Białko 11 g
Tłuszcze 22 g

Inspiracja:  www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ