mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
21 List

Tarta z jabłkiem i powidłami

SKŁADNIKI:

SPÓD:

Mąka kukurydziana 1 szklanka (200 g) 876 kcal
Mleko 1,5% lub mleko roślinne (przelicz kcal, czytaj skład) 8 łyżek (80 g) 38 kcal
Olej kokosowy 3 łyżki (80 g) 690 kcal
Płatki owsiane 1 szklanka (150 g) 549 kcal
Przyprawy: sól, cynamon 1 szczypta (0,25 g) -
Syrop klonowy 10 łyżek (100 g) 260 kcal

MASA:

Cynamon 1 łyżeczka (3 g) 7 kcal
Erytrol pół łyżeczki (2,5 g) -
Śmietana (stała, białą część) chłodzonego mleko kokosowego lub jogurt kokosowy/serek mascarpone puszka (400 g) 920 kcal
Wanilia - ekstrakt 1 łyżeczka (3 g) 9 kcal

CAŁOŚĆ:

Cynamon 1 łyżeczka (3 g) 7 kcal
Jabłko 3 małe sztuki (360 g) 121 kcal
Powidła śliwkowe 6 łyżek (200 g) 428 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

SPÓD:

Wszystkie składniki zagniatać w jednolitą masę. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodać odrobinę mleka. Formę na tartę wyłożyć papierem do pieczenia i nałożyć ciasto- na wysokość ok. 3 cm. Forma na tartę o średnicy ok. 26 cm.

MASA:

Cynamon 1 łyżeczka (3 g) 7 kcal
Erytrol pół łyżeczki (2,5 g) -
Śmietana (stała, białą część) chłodzonego mleko kokosowego lub jogurt kokosowy/serek mascarpone puszka (400 g) 920 kcal
Wanilia - ekstrakt 1 łyżeczka (3 g) 9 kcal

CAŁOŚĆ:

Spód ciasta smarować powidłami. Wyłożyć obrane, pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w ósemki jabłka. Wierzch posypać cynamonem. Całość piec w piekarniku nagrzanym do 170°C na 30 min.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 3905 kcal
Węglowodany 453 g
Białko 71 g
Tłuszcze 233 g

 

Źródło: www.truetastehunters.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ