mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
21 List

Malezyjska zupa z batatami i drobiem

SKŁADNIKI:

Batat pół sztuki (115 g) 99 kcal
Bulion warzywny 1 szklanka (350 g) 25 kcal
Filet z drobiu 1 porcja (150 g) 149 kcal
Limonka 1 plaster (10 g) 3 kcal
Mleko kokosowe 3 łyżki (30 g) 69 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, kolendra, chili, curyy (lub pasta curry), sos rybny 1 szczypta (0,25 g) -
Ziemniaki 1 średnia sztuka (100 g) 60 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W szerokim i większym garnku na oleju chwilę podsmażyć pastę curry mieszając drewnianą łyżką. Dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz bulion. Po zagotowaniu gotować przez ok. 10 - 15 minut do miękkości ziemniaków. Całość zmiksować i przelać z powrotem do garnka.

Dodać obrane i pokrojone w kosteczkę bataty oraz mleko i zagotować. Następnie dodać pokrojone na małe kawałki mięso i gotować przez ok. 10 - 15 minut, do miękkości batatów. W międzyczasie od czasu do czasu zamieszać. Pod koniec dodać sos rybny i sok z limonki. Podawać z posiekaną papryczką chili (lub płatkami chili) i kolendrą.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 405 kcal
Węglowodany 40 g
Białko 40 g
Tłuszcze 10 g

Inspiracja:  www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ