mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
21 List

Bułki owsiane

SKŁADNIKI:

Cukier 1 łyżeczka (5 g) 20 kcal
Drożdże pół kostki (20 g) 18 kcal
Jajo 1 sztuka (50 g) 60 kcal
Mąka owsiana (płatki zmielone na mąkę) 1 szklanka (200 g) 620 kcal
Ocet jabłkowy 1 łyżka (6 g) 1 kcal
Olej rzepakowy 1 łyżeczka (20 g) 177 kcal
Skrobia ziemniaczana/mąka ziemniaczana 1 szklanka (220 g) 755 kcal
Soda oczyszczona 1 łyżeczka (5 g) -
Sól 1 łyżeczka (6 g) -
Woda ciepła pół szklanki (110 g) -

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Drożdże pokruszyć do małej miseczki. Dodać łyżeczkę cukru i zalać 1/4 szklanki ciepłej wody. Odstawić na 10 minut. W dużej misce mieszać mąki, sól i sodę oczyszczoną. Wlać rozczyn drożdży, jajo, ocet i olej oraz wodę. Mieszać łyżką. Konsystencja będzie dość rzadka. Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę w ciepłe miejsce bez przeciągów. Jeśli ciasto jest za suche i się kruszy, dolać wody, a jeśli za mokre i nie da się z niego utworzyć ręką bułeczek, dosypać odrobinę więcej mąki owsianej.

Formować średniej wielkości bułeczki Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nacinać i przykryć ściereczką do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut. Piekarnik nagrzać w tym czasie do 180°C bez termoobiegu — grzałka góra dół. Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika na około 12-15 minut.

Ilość bułeczek jest zależna od ich wielkości. Robiłam większe i wyszło 8 sztuk. 1 bułka około 200kcal.

W bułeczki nie smakują, jak pszenne, więc na pewno nie każdemu przypadną do gustu.

CAŁOŚĆ:

Energia 1651 kcal
Węglowodany 343 g
Białko 23 g
Tłuszcze 29 g

Inspiracja:  www.nicponwkuchni.pl

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ