SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Drożdże pokruszyć do małej miseczki. Dodać łyżeczkę cukru i zalać 1/4 szklanki ciepłej wody. Odstawić na 10 minut. W dużej misce mieszać mąki, sól i sodę oczyszczoną. Wlać rozczyn drożdży, jajo, ocet i olej oraz wodę. Mieszać łyżką. Konsystencja będzie dość rzadka. Odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę w ciepłe miejsce bez przeciągów. Jeśli ciasto jest za suche i się kruszy, dolać wody, a jeśli za mokre i nie da się z niego utworzyć ręką bułeczek, dosypać odrobinę więcej mąki owsianej.
Formować średniej wielkości bułeczki Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nacinać i przykryć ściereczką do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut. Piekarnik nagrzać w tym czasie do 180°C bez termoobiegu — grzałka góra dół. Wyrośnięte bułeczki wstawić do piekarnika na około 12-15 minut.
Ilość bułeczek jest zależna od ich wielkości. Robiłam większe i wyszło 8 sztuk. 1 bułka około 200kcal.
W bułeczki nie smakują, jak pszenne, więc na pewno nie każdemu przypadną do gustu.
CAŁOŚĆ:
Energia 1651 kcal
Węglowodany 343 g
Białko 23 g
Tłuszcze 29 g
Inspiracja: www.nicponwkuchni.pl
Twój komentarz
Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.