Chili con carne
Napisany przez Ewelina Krutkiewicz-Dębicka Przepisy Powrót
SKŁADNIKI:
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, papryka, oregano, kmin, chili 1 łyżeczka (10 g) -
Pietruszka, liście/kolendra 1 łyżeczka (2 g) 1 kcal
Cebula 1 mała sztuka (50 g) 13 kcal
Czosnek 1 mała sztuka (15 g) 19 kcal
Wołowina porcja (150 g) 181 kcal
Fasola konserwowa czerwona porcja (40 g) 50 kcal
Pomidor świeży (lub z puszki) 1 duża sztuka (200 g) 29 kcal
Przecier pomidorowy 3 łyżeczki (15 g) 14 kcal
Kukurydza konserwowa porcja (50 g) 51 kcal
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Cebulę i czosnek drobno pokroić. W rondelku rozgrzać olej, dodać cebulę, czosnek i smażyć aż cebula się zeszkli — około 5 minut. Dodać mięso mielone, smażyć, doprawić solą, pieprzem oraz ziołami. Kolejno dodać obrane ze skórki i pokrojone pomidory, fasolkę, kukurydzę oraz przecier, dusić wszystko razem około 10 minut. Na koniec posypać kolendrą/natką z pietruszki.
CAŁOŚĆ:
Energia 402 kcal
Węglowodany 37 g
Białko 28 g
Tłuszcze 19 g
Twój komentarz
Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.