mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
14 List

Drób tikka masala z ryżem basamati

SKŁADNIKI:

Cebula 1 mała sztuka (50 g) 13 kcal
Cytryna pół sztuki (35 g) 8 kcal
Filet z drobiu 1 porcja (100 g) 99 kcal
Mleko kokosowe/jogurt grecki 2 łyżki (20 g) 46 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Orzech nerkowca (dowolne orzechy) pół garści (5 g) 28 kcal
Passata pomidorowa 3 łyżki (60 g) 14 kcal
Pietruszka, liście/szczypiorek 1 łyżeczka (2 g) 1 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, kolendra, papryka słodka, kurkuma, imbir 1 szczypta (0,25 g) -
Ryż basmati lub inny ryż/kasza pół woreczka (50 g) 172 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mięso namocz na ok. 30 min w jogurcie z sokiem z cytryny. Ugotuj ryż w lekko osolonej wodzie z dodatkiem słodkiej papryki i kurkumy. W tym czasie na patelni typu wok dodaj oliwę, wrzuć posiekaną cebulę i czosnek, dodaj masalę, resztę słodkiej papryki i całą ostrą, imbir, posól i duś ok. 1-2 minuty. Następnie dorzuć wyjęte z jogurtu mięso i duś 5 minut. Wlej do woka passatę lub krojone pomidory i duś 10 minut, kolejno dodać mleczko kokosowe/jogurt grecki i duś jeszcze 2 minuty. Podaj z ugotowanym ryżem. Przed podaniem posyp zieleniną i orzechami.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 425 kcal
Węglowodany 50 g
Białko 28 g
Tłuszcze 14 g

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ