mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
14 List

Ciasto obłędnie czekoladowo-karmelowe

SKŁADNIKI:

Karmel daktylowy (428 kcal)
Daktyle suszone pół paczki (100 g) 249 kcal
Masło orzechowe bez soli 6 łyżeczek (30 g) 179 kcal

Masa czekoladowa (1125 kcal)
Borówki/maliny/truskawki - mogą być mrożone (do dekoracji) pół szklanki (80 g) 36 kcal
Czekolada gorzka 1 tabliczka (100 g) 554 kcal
Jogurt grecki/ mascarpone/gęste mleczko kokosowe/jogurt kokosowy 3 kubki (400 g) 512 kcal
Śliwki suszone 2 sztuki (10 g) 23 kcal

Spód (1447 kcal)
Erytrol 2 łyżki (20 g) -
Jajo 3 sztuki (150 g) 181 kcal
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (4 g) 4 kcal
Siemię lniane 1 łyżka (10 g) 50 kcal
Wiórki kokosowe 2 szklanki (200 g) 1212 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Karmel daktylowy

Daktyle zalej na 10 minut wrzątkiem, aby zmiękły. Odlej wodę. Daktyle zmiksuj z masłem orzechowym.

Masa czekoladowa

Śliwki zalej wrzątkiem, aby zmiękły. Czekoladę rozpuścić. Mascarpone/ mleczko kokosowe/jogurt zmiksuj, dodaj wystudzoną czekoladę i całość zmiksuj ponownie na gładką masę. Na koniec dodaj pokrojone śliwki i wymieszaj.

Spód

Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli i erytrolem. Dodaj żółtka i ubij, aby masa była puszysta. Na koniec wsyp powoli wiórki, proszek do pieczenia, siemię lniane i delikatnie wymieszaj. Wylej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i zapiekaj około 20 min w 180°C.

Ciasto

Na kokosowy spód wyłóż porcję karmelu daktylowego, a na to krem czekoladowy. Udekoruj ciasto owocami i wstaw do lodówki, aby stężało na około godzinę.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 3000 kcal
Węglowodany 264 g
Białko 60 g
Tłuszcze 218 g

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ