mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
13 List

Zupa meksykańska z batatami, miesem i soczewicą

SKŁADNIKI:

Batat (lub ziemniak) 1 sztuka (150 g) 129 kcal
Bulion 1 szklanka (240 g) 17 kcal
Cebula 1 mała sztuka (50 g) 13 kcal
Czosnek 1 ząbek (4 g) 5 kcal
Filet z drobiu 1 porcja (100 g) 99 kcal
Jogurt naturalny 2 łyżki (50 g) 30 kcal
Limonka/cytryna 1 plaster (10 g) 3 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Pietruszka, liście/kolendra 1 łyżeczka (2 g) 1 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, kminek, słodka, ostra papryka chili, kurkuma, oregano, kolendra 1 szczypta (0,25 g) -
Soczewica nasiona czerwona 2 łyżki (30 g) 98 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ziemniaka i cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Czosnek zetrzeć na drobnej tarce lub przepuścić przez praskę. Warzywa włożyć do garnka, wlać olej co chwilę mieszając podsmażać przez ok. 5 minut. Dodać suchą, przepłukaną soczewicę oraz przyprawy i mieszając smażyć przez minutę. Dodać gorący bulion i zagotować.

W gotujący się wywar włożyć filet pokrojony w kosteczkę. Doprawić pieprzem i w razie potrzeby solą. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 15 minut. Zdjąć z ognia, dodać jogurt i wymieszać. Podawać z posiekaną kolendrą lub natką oraz papryczką chili. Można skropić sokiem z limonki.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 439 kcal
Węglowodany 56 g
Białko 37 g
Tłuszcze 9 g

Inspiracja:  www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ