mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
13 List

Zapiekanka makaronowa z pieczonym drobiem

SKŁADNIKI:

Cebula 1 mała sztuka (50 g) 13 kcal
Czosnek 1 ząbek (4 g) 5 kcal
Filet z drobiu 1 porcja (100 g) 99 kcal
Makaron 3 łyżki (30 g) 112 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Pomidory z puszki 100 g (100 g) 32 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, ostra, oregano 1 szczypta (0,25 g) -
Ser mozzarella półtłusty 3 plastry (45 g) 114 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Makaron wrzucić na wrzątek i gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić i wyłożyć do dużego naczynia żaroodpornego. Na makaron wyłożyć pokrojone (upieczone wcześniej lub gotowane) mięso.

Piekarnik nagrzać do 180 °C Przygotować sos pomidorowy: do garnka wlać olej, dodać pokrojoną w małą kosteczkę cebulę i zeszklić ją często mieszając. Dodać starty czosnek oraz pomidory i zagotować. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą erytrolu oraz pozostałymi przyprawami. Gotować przez ok. 5 - 8 minut. Na makaron z mięsem wyłożyć sos pomidorowy i posypać serem mozzarella pokrojonym w kostkę. Posypać oregano. Wstawić do piekarnika i piec przez 25 minut bez przykrycia.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 419 kcal
Węglowodany 36 g
Białko 38 g
Tłuszcze 15 g

 

Inspiracja:  www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ