mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
13 List

Owocowy nerkownik

SKŁADNIKI:

SPÓD:

Daktyle suszone pół paczki (100 g) 249 kcal
Kakao w proszku 1 łyżeczka (10 g) 45 kcal
Migdały 3 garści (100 g) 572 kcal
Płatki owsiane 5 łyżek (50 g) 183 kcal
Sól 1 szczypta (0,25 g) -


MASA:

Agar 3 łyżeczki (12 g) 41 kcal
Erytrol wg gusut (50 g) -
Maliny, borówki, truskawki lub inne owoce jagodowe/ mogą być mrożone 3 szklanki (500 g) 134 kcal
Mleko kokosowe/jogurt kokosowy 1 puszka (400 g) 920 kcal
Orzech nerkowca (namoczone przez noc) 1 garść (200 g) 1106 kcal
Sok z cytryny 1 łyżeczka (3 g) 1 kcal
Syrop klonowy 5 łyżek (50 g) 130 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Namocz daktyle we wrzątku. Zblenduj na mąkę płatki owsiane oraz migdały. Zblenduj miękkie daktyle. Wymieszaj daktyle, płatki owsiane, migdały, kakao oraz szczyptę soli. Wyłóż do okrągłej tortownicy (u mnie średnica 24 cm) wyścielonej na spodzie papierem do pieczenia.

Zblenduj namoczone nerkowce, pół puszki mleczka kokosowego, sok z cytryny, erytrol oraz syrop klonowy na idealnie gładką masę. Im dłużej blendujesz tym lepiej. Dodaj 300 g owoców i ponownie zblenduj. Odstaw masę na bok.

Do garnuszka wlej 200 ml mleczka kokosowego i wsyp agar. Wymieszaj dokładnie za pomocą miotełki i zacznij podgrzewać. Podgrzewaj ciągle mieszając. Doprowadź do wrzenia i zdejmij z palnika. Zagotowane mleczko kokosowe z agarem dodaj do masy owocowej i dokładnie wymieszaj.

Na koniec dodaj pokrojone w kostkę pozostałe owoce i wymieszaj. Wylej masę na spód. Udekoruj owocami i ostaw do lodówki na całą noc.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 3381 kcal
Węglowodany 278 g
Białko 89 g
Tłuszcze 243 g

 

Inspiracja:  www.owsiana.pl

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ