mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
13 List

Makaron z pieczonym tofu

SKŁADNIKI:

Bazylia świeża 1 liść (3 g) -
Cebula 1 mała sztuka (50 g) 13 kcal
Czosnek 1 ząbek (4 g) 5 kcal
Makaron 3 łyżki (40 g) 149 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Passata pomidorowa pół butelki (250 g) 60 kcal
Przyprawa: sól, pieprz, papryka wędzona 1 łyżeczka (3 g) 8 kcal
Sos sojowy, tamari 10g (10 g) 6 kcal
Syrop klonowy 4 łyżeczka (20 g) 52 kcal
Tofu 7 plastrów (175 g) 133 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Tofu zamrozić w opakowaniu dzień wcześniej. Następnego dnia przełożyć je do ciepłej wody, by szybko się rozmroziło. Wyjąć z opakowania i odcisnąć nadmiar wody. Dzięki temu tofu bardzo dobrze wchłania sos sojowy i nabiera wyjątkowego smaku. Tofu pokruszyć rękami. Do miski wlać sos sojowy, oliwę i syrop klonowy.

Wrzucić tofu, paprykę wędzoną i wymieszać. Tofu ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Mieszać w trakcie, żeby podpiekło się z każdej strony. Na oliwie podsmażyć cebulę i czosnek.

Doda passatę, syrop klonowy, pieprz, sól i posiekaną bazylię. Smażyć około 10 minut, aż powstanie gęsty sos. Na koniec dodać upieczone tofu mielone. Wymieszać dokładnie. Podawać z makaronem.

 

 

CAŁOŚĆ:

Energia 431 kcal
Węglowodany 56 g
Białko 25 g
Tłuszcze 15 g

Inspiracja:  www.owsiana.pl

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ