mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
05 Paź

Hiszpański kociołek

SKŁADNIKI:

Bulion warzywny / pół szklanki (120 g) 8 kcal

Cebula / pół małej sztuki (25 g) 7 kcal

Ciecierzyca / 1 garść (30 g) 113 kcal

Cukinia / pół sztuki (50 g) 7 kcal

Czosnek / 1 ząbek (4 g) 5 kcal

Kiełbasa chorizo (można zastąpić zwykłą-czytaj skład) / 1 mała sztuka (70 g) 211 kcal

Oliwa z oliwek / 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal

Przyprawy: sól, pieprz, oregano /  1 łyżeczka (3 g)

Papryka czerwona / pół małej sztuki (65 g) 15 kcal

Passata pomidorowa /4 łyżki (80 g) 19 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Kiełbaskę chorizo obrać z cienkiej skórki i pokroić w kostkę. Włożyć do szerokiego rondla i na małym ogniu podsmażać przez ok. 3 minuty co chwilę mieszając. Dodać oliwę, obraną i pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz obrany i pokrojony na plasterki czosnek. Smażyć na nieco większym ogniu przez ok. 5 minut, aż kiełbasa się wytopi, a cebula zeszkli. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę oraz cukinię.

Doprawić solą oraz pieprzem, wymieszać i smażyć przez ok. 5 minut. Zwiększyć ogień, wlać bulion i po zagotowaniu gotować przez ok. 3 minuty. W międzyczasie dodać ciecierzycę (całą zawartość puszki) oraz oregano. Wlać przecier pomidorowy, wymieszać i gotować jeszcze przez ok. 3 minuty.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 429 kcal
Węglowodany 31 g
Białko 20 g
Tłuszcze 27 g
Indeks glikemiczny 22.7
Ładunek glikemiczny 7

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ