mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
30 Paź

Stir-fry z mięsem, ananasem i chili

SKŁADNIKI:

Filet z drobiu 1 porcja (100 g) 99 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Papryka chili 0,3 małej sztuki (42,9 g) 10 kcal
Przyprawy: papryka słodka, ostra, imbir, czosnek, sok z cytryny lub limonki 1 łyżeczka (3 g) 8 kcal
Ryż biały, brązowy, dowolna kasza pół woreczka (50 g) 172 kcal
Szczypiorek (lub cebula) 1 łyżka (5 g) 1 kcal

Ananas (świeży lub z puszki) 3 plastry (150 g) 81 kcal
Miód pół łyżeczki (6 g) 19 kcal
Ocet ryżowy 1 łyżka (6 g) 1 kcal
Sok z cytryny/limonki 1 łyżka (6 g) 1 kcal
Sos sojowy 5g (10 g) 6 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Drób pokroić na paseczki, włożyć do miski, dodać składniki marynaty: szczyptę soli, papryki w proszku, starty czosnek, sok z cytryny, imbir. Wymieszać i odstawić na pół godziny, jeśli mamy czas (lub dłużej - do czasu aż mięso będzie w temperaturze pokojowej).

Do drugiej miski włożyć kawałki obranego ananasa i dodać resztę składników marynaty: sos sojowy, miód, ocet ryżowy, sok z cytryny/limonki. Wymieszać i odstawić na pół godziny. Do woka wlać olej, podgrzać, dodać kawałki mięsa z marynatą i obsmażać przez około 3 - 4 minuty co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia dodać pokrojoną świeżą papryczkę chili i szczypiorek pokrojony na 4 cm kawałki lub posiekaną cebulę. Po obsmażeniu zdjąć wszystko z woka i wyłożyć na talerz.

Do woka włożyć ananasa bez marynaty (marynaty nie wylewać!) i obsmażyć wlewając po łyżce marynatę gdyby ananas zaczynał przywierać do dna patelni. Na koniec wlać pozostałą marynatę, odłożone mięso, zagotować, trzymać jeszcze na ogniu przez chwilkę aby smaki się połączyły.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 442 kcal
Węglowodany 70 g
Białko 28 g
Tłuszcze 8 g

 

Inspiracja:  www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ