mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
30 Paź

Placki dyniowe

SKŁADNIKI:

Dynia (upieczona i zmiksowana na mus) 1 porcja (100 g) 17 kcal
Erytrol 1 łyżka (10 g) -
Jajo 1 sztuka (50 g) 60 kcal
Jogurt naturalny 2 łyżki (50 g) 30 kcal
Kakao w proszku 1 łyżeczka (5 g) 22 kcal
Mąka ryżowa/owsiana/orkiszowa/żytnia lub ewentualnie pszenna razowa 1 szklanka (50 g) 174 kcal
Migdały 1 łyżka (15 g) 86 kcal
Proszek do pieczenia 1 opakowanie (30 g) 29 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W misce wymieszać łyżką zmiksowaną na mus dynię z jogurtem naturalnym, jajkami oraz roztopionym tłuszczem i erytrolem. Do drugiej miski wsypać mąkę, mielone migdały i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Do miski z dynią wsypać suche składniki i wymieszać łyżką. Rozgrzać patelnię (z nieprzywierającą powłoką), nie dodawać tłuszczu. Nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta zachowując odstępy. Rozprowadzić ciasto po powierzchni na kształt koła. Wyrównać powierzchnię nałożonego ciasta.

Smażyć na umiarkowanym ogniu do zrumienienia się, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Zdjąć z patelni. Posypać kakao i erytrolem.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 418 kcal
Węglowodany 67 g
Białko 16 g
Tłuszcze 15 g

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ