mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
30 Paź

Orientalna zupa z krewetkami i makaronem ryżowym

SKŁADNIKI:

Bulion 1 szklanka (240 g) 17 kcal
Krewetki porcja (150 g) 107 kcal
Makaron ryżowy 1 talerz (50 g) 187 kcal
Mleko kokosowe 3 łyżki (30 g) 69 kcal
Oliwa z oliwek pół łyżki (5 g) 44 kcal
Pieczarki surowe 5 małych sztuk (100 g) 15 kcal
Przyprawy: pasta curry lub przyprawa curry w proszku, sos rybny (lub sól), koldenra 1 łyżka (10 g) 1 kcal
Szczypiorek pół łyżki (2,5 g) 1 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić i przepłukać.
Pieczarki umyć i pokroić.
Wlać gorący bulion, curry i gotować przez 3 minuty. Dodać mleko kokosowe i gotować przez ok. 3 minuty, doprawić w razie potrzeby sosem rybnym lub solą.
Dodać krewetki i pokrojone pieczarki. Gotować don miękkości. Podawać z makaronem. Posypać kolendrą i/lub szczypiorkiem.

 

 

CAŁOŚĆ:

Energia 441 kcal
Węglowodany 44 g
Białko 32 g
Tłuszcze 16 g

 

Inspiracja: www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ