mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
30 Paź

Drób curry z dynią

SKŁADNIKI:

Bulion warzywny pół szklanki (100 g) 7 kcal
Czosnek 1 ząbek (4 g) 5 kcal
Dynia 1 porcja (100 g) 17 kcal
Filet z drobiu 1 porcja (100 g) 99 kcal
Jogurt naturalny/grecki lub mleko kokosowe (przelicz kcal) 3 łyżki (30 g) 69 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Przyprawy: sól, pieprz czarny, sok z cytryny, kukuma, bazylia, chili, curry 1 łyżeczka (3 g) 8 kcal
Ryż biały, brązowy, dowolna kasza pół woreczka (50 g) 172 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Mięso w najgrubszej części przekroić wzdłuż, a następnie w poprzek na mniejszej wielkości fileciki. Doprawić solą oraz pieprzem, natrzeć startym czosnkiem i obtoczyć w oliwie. Skropić sokiem z cytryny, posypać kurkumą oraz natrzeć curry. Odstawić na blacie na ok. 15-30 minut (jeśli mamy czas), nastawić do ugotowania ryż.

Dynię obrać, oczyścić i pokroić w niedużą kostkę. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, włożyć pokrojoną dynię i mieszając podsmażać. Przesunąć na bok, włożyć mięso i obsmażyć z każdej strony. Dodać gorący bulion lub wodę a po chwili mleko/jogurt. Zagotować i chwilę gotować. Odstawić z ognia i podawać z ryżem, bazylią lub chili.

 

 

CAŁOŚĆ:

Energia 421 kcal
Węglowodany 49 g
Białko 28 g
Tłuszcze 14 g

 

 

Inspiracja: www.kwestiasmaku.com

 

 

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ