SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Filety zamarynować na 1 godzinę w mieszance sosu sojowego, syropu klonowego, soku z limonki, imbiru i czosnku.
Piekarnik nagrzać do 230 stopni C z termoobiegiem lub najlepiej ustawić funkcję grilla na dużą moc. W naczyniu żaroodpornym położyć łososia i piec przez ok. 6 - 8 minut. Marynatę zlać do rondelka i gotować przez kilka minut aż trochę zgęstnieje. Powstałym w ten sposób sosem teriyaki polać łososia po upieczeniu.
Sos mango:
Zmiksować miąższ mango z octem, sokiem z limonki, syropem, imbirem, oliwą i solą lub sosem rybnym. Wlać do rondla bezpośrednio przez sitko pozostawiając nieprzetarte resztki na sitku (starajmy się, aby było ich jak najmniej). Otrzymany mus gotować przez ok. 4 minuty aż zgęstnieje, następnie jeszcze raz zmiksować na gładki sos, najlepiej ręcznym blenderem.
Łososia ułożyć na talerzach, polać sosem mango i podawać z ryżem oraz z sałatką z papryki, ogórka, pomidora, polaną oliwą z oliwek.
CAŁOŚĆ:
Węglowodany 71 g
Białko 20 g
Tłuszcze 10 g
Twój komentarz
Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.