mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
18 Paź

Placki z kalafiora i marchewki

SKŁADNIKI:

Cebula pół małej sztuki (25 g) 7 kcal
Jajo 2 sztuki (100 g) 121 kcal
Kalafior 1 porcja (200 g) 27 kcal
Marchew pół sztuki (25 g) 5 kcal
Mąka orkiszowa, owsiana, kukurydziana lub inna półtorej łyżki (25 g) 86 kcal
Oliwa z oliwek łyżka (10 g) 88 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa 1 szczypta (0,25 g) -
Skrobia ziemniaczana 1 łyżeczka (20 g) 69 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Kalafiora umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Marchewkę obrać i również zetrzeć na tarce, wymieszać z kalafiorem. Następnie połączyć ze startą cebulą.

Dodać mąkę i przyprawy.

Rozgrzać tłuszcz na patelni, nakładać po 2 łyżki masy na 1 placka, rozsmarować i smażyć przez ok. 4 minuty aż zrumieni się od spodu. Ostrożnie przełożyć łopatką na drugą stronę i powtórzyć smażenie.

 

CAŁOŚĆ:
Energia 403 kcal
Węglowodany 45 g
Białko 17 g
Tłuszcze 19 g

 

 

Inspiracja: www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ