mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
18 Paź

Makaron z cukinią i drobiem w sosie curry

SKŁADNIKI:

Cebula pół małej sztuki (25 g) 7 kcal
Cukinia pół sztuki (200 g) 26 kcal
Czosnek 1 ząbek (4 g) 5 kcal
Filet z drobiu 1 porcja (150 g) 149 kcal
Jogurt naturalny 2 łyżki (50 g) 30 kcal
Makaron 3 łyżki (35 g) 131 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, curry, bazylia 1 łyżeczka (3 g) 10 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Nastawić osoloną wodę na makaron i ugotować go al dente. Filet z drobiu pokroić w małą kostkę. Doprawić solą, pieprzem i przyprawą curry, następnie wymieszać oliwą połową przeciśniętego przez praskę czosnku. Na patelni na reszcie oliwy zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę (ok. 5 minut co chwilę mieszając), pod koniec dodać resztę czosnku.

Dodać pokrojoną w kosteczkę cukinię, doprawić solą i pieprzem i co chwilę mieszając smażyć przez ok. 5 minut, aż cukinia zmięknie i miejscami się zrumieni.

Wówczas dodać pokrojone mięso i mieszając obsmażyć go przez ok. 3 minuty. Dodać jogurt, wymieszać i zagotować.

Dodać ugotowany makaron, wymieszać i podgrzać. Posypać posiekaną bazylią i podawać.

 

 

CAŁOŚĆ:

Energia 402 kcal
Węglowodany 40 g
Białko 42 g
Tłuszcze 10 g

 

 

 

Inspiracja: www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ