mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
11 Paź

Zupa chrzanowa

SKŁADNIKI:

Bulion warzywny pół szklanki (120 g) 8 kcal
Cebula pół małej sztuki (25 g) 7 kcal
Czosnek 1 ząbek (4 g) 5 kcal
Jajo 1 sztuka (50 g) 60 kcal
Kiełbasa biała 1 mała sztuka (40 g) 120 kcal
Masło 1 łyżeczka (5 g) 37 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, chrzan, szczypiorek 1 łyżeczka (3 g) 8 kcal
Ziemniaki 3 średnie sztuki (300 g) 180 kcal

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

W garnku z grubym dnem zeszklić na maśle pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać starty czosnek, wymieszać i chwilę razem podsmażyć.
Wlać gorący bulion, zagotować.
Dodać obrane i pokrojone w małą kosteczkę ziemniaki, opłukaną surową kiełbasę (w całości). Doprawić. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 20 minut pod przykryciem na małym ogniu (do miękkości ziemniaków).
Na koniec dodać chrzan i po zagotowaniu odstawić z ognia. Podawać z ugotowanym jajkiem i szczypiorkiem.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 425 kcal
Węglowodany 48 g
Białko 18 g
Tłuszcze 20 g
Indeks glikemiczny 64
Ładunek glikemiczny 30,6
 
 
Inspiracja: www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ