Zupa chrzanowa
Napisany przez Ewelina Krutkiewicz-Dębicka Przepisy Powrót
SKŁADNIKI:
Bulion warzywny pół szklanki (120 g) 8 kcal
Cebula pół małej sztuki (25 g) 7 kcal
Czosnek 1 ząbek (4 g) 5 kcal
Jajo 1 sztuka (50 g) 60 kcal
Kiełbasa biała 1 mała sztuka (40 g) 120 kcal
Masło 1 łyżeczka (5 g) 37 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, chrzan, szczypiorek 1 łyżeczka (3 g) 8 kcal
Ziemniaki 3 średnie sztuki (300 g) 180 kcal
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
W garnku z grubym dnem zeszklić na maśle pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać starty czosnek, wymieszać i chwilę razem podsmażyć.
Wlać gorący bulion, zagotować.
Dodać obrane i pokrojone w małą kosteczkę ziemniaki, opłukaną surową kiełbasę (w całości). Doprawić. Zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 20 minut pod przykryciem na małym ogniu (do miękkości ziemniaków).
Na koniec dodać chrzan i po zagotowaniu odstawić z ognia. Podawać z ugotowanym jajkiem i szczypiorkiem.
CAŁOŚĆ:
Energia 425 kcal
Węglowodany 48 g
Białko 18 g
Tłuszcze 20 g
Indeks glikemiczny 64
Ładunek glikemiczny 30,6
Inspiracja: www.kwestiasmaku.com
Twój komentarz
Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.