mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
11 Paź

Łosoś pieczony na ryżu z pomidorkami koktajlowymi

SKŁADNIKI:

Cytryna 1 sztuka (70 g) 16 kcal
Jogurt naturalny 2 łyżki (50 g) 30 kcal
Łosoś surowy 1 sztuka (100 g) 129 kcal
Miód 1 łyżeczka (12 g) 39 kcal
Pomidorki koktajlowe 1 garść (100 g) 26 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra, kurkuma, chilli, bazylia, oregano, natka pietruszki 1 łyżeczka (3 g) 8 kcal
Ryż biały, brązowy, dowolna kasza pół woreczka (50 g) 172 kcal
Sos sojowy 5 g (5 g) 3 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Odciąć skórkę z łososia, pokroić na 4 kawałki. Opłukać, osuszyć i włożyć do miski. Doprawić solą, pieprzem, mieloną papryką i kurkumą (lub curry) oraz suszonym oregano. Dodać miód, sos sojowy, oliwę oraz sok z cytryny. Wymieszać.
Ugotować ryż w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić, następnie wysypać do formy żaroodpornej i rozłożyć po całej powierzchni naczynia.
Na wierzchu położyć filety łososia, obłożyć połówkami pomidorków koktajlowych, posypać chili i listkami bazylii (lub natki).
Dodać plasterki cytryny, całość skropić oliwą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec przez 15-25 minut.

 

 

CAŁOŚĆ:

Energia 423 kcal
Węglowodany 63 g
Białko 21 g
Tłuszcze 11 g

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ