Makaron z mięsem i pomidorami
Napisany przez Ewelina Krutkiewicz-Dębicka Przepisy Powrót
SKŁADNIKI:
Cebula pół małej sztuki (25 g) 7 kcal
Czosnek 1 ząbek (4 g) 5 kcal
Filet z drobiu 1 porcja (150 g) 149 kcal
Jogurt naturalny 2 łyżki (50 g) 30 kcal
Makaron pół szklanki (45 g) 168 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Pomidory z puszki (lub świeże) 100g (100 g) 32 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, oregano, chili, bazylia
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ugotować makaron w osolonej wodzie. Na większej patelni na oliwie poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę, dodać pokrojoną w kosteczkę pierś z drobiu i obsmażyć na większym ogniu. Pod koniec dodać starty czosnek, doprawić. Dodać posiekane pomidory z puszki i zagotować. Można również użyć świeżych pomidorów.
Doprawić solą, pieprzem oraz łyżeczką erytrolu (w przypadku kwaśnych pomidorów). Gotować na średnim ogniu przez ok. 10 minut. Dodać jogurt oraz kilka posiekanych liści bazylii, wymieszać i zagotować delikatnie mieszając. Podawać z makaronem.
CAŁOŚĆ:
Energia 443 kcal
Węglowodany 50 g
Białko 42 g
Tłuszcze 10 g
Indeks glikemiczny 51,9
Ładunek glikemiczny 25.8
Inspiracja: www.kwestiasmaku.com
Galeria Makaron z mięsem i pomidorami
Twój komentarz
Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.