mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
11 Paź

Chlebek bananowy ze śliwkami

SKŁADNIKI:

Płatki owsiane lub mąka owsiana porcja (500 g) 1830 kcal
Banan - najlepiej ciemne, dojrzałe 6 średnich sztuk (1 200 g) 718 kcal
Olej kokosowy lub inny porcja (50 g) 431 kcal
Erytrol - do smaku porcja (50 g) -
Proszek do pieczenia 2 łyżeczki (10 g) -
Soda oczyszczona 1 łyżeczka (5 g) -
Przyprawy: cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, sól porcja (15 g) -
Wanilia - ekstrakt porcja (10 g) 29 kcal
Jajo 1 sztuka (50 g) 60 kcal
Śliwki 20 sztuk (400 g) 169 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Płatki owsiane zblendować na mąkę. Mieszamy wszystkie suche składniki, czyli płatki owsiane, erytrol, przyprawy proszek do pieczenia oraz sodę. Banany w oddzielnym naczyniu rozgnieść na gładką masę. Połączyć obie masy. Odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.

W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Blaszkę (35 cm x 11 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać masę i rozłożyć połówki śliwek skórką do góry. Pieczemy około 30 minut, w zależności od piekarnika.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 3237 kcal
Węglowodany 570 g
Białko 75 g
Tłuszcze 93 g
Indeks glikemiczny 41.1
Ładunek glikemiczny 234.3

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ