Składniki:
Spód:
- płatki owsiane lub mąka owsiana: 200g, 2 szklanki, 732kcal,
- banan: 200g,1 średnia sztuka, 120kcal,
- jajo, 100g, 2 sztuki,121kcal,
- masło orzechowe, 20g, 1 łyżka, 118kcal,
- erytrol (opcjonalnie, aby były słodsze), wg gustu, 0kcal.
Karmel:
- daktyle suszone, 150g, 3 garście, 374kcal,
- masło orzechowe, 20g, 1 łyżka, 118kcal,
- orzechy włoskie i laskowe, 25g, garść, 161kcal,
- żurawina lub rodzynki suszone, 20g, 2 łyżeczki, 55kcal.
Polewa:
- czekolada gorzka, 40g, 8 kostek, 222kcal.
Całość to 2021kcal.
Sposób przygotownia:
Płatki owsiane blendujemy na mąkę. Mieszamy razem: płatki, banana, jajo, masło orzechowe i opcjonalnie erytrol.
Z powstałej masy formujemy ciasteczka i układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto może być kleiste.
Pieczemy je około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.
Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy 10-15 minut do zmięknięcia. Odlewamy nadmiar wody i blendujemy z masłem orzechowym. Powstałym karmelem dekorujemy ciasteczka. Na wierzch układamy orzechy i owoce suszone.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią ciasteczka.
Twój komentarz
Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.