mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
24 Luty

Fit jeżyki

Kto z nas nie lubi słodkości... W chwilach słabości warto sięgnąć po słodką, ale również zdrową przekaskę w postaci fit jeżyków.

Pamiętajmy, że takie ciasteczka również mają kcal i należy zachować umiar. :)

Smacznego! <3

Składniki:

Spód:

- płatki owsiane lub mąka owsiana: 200g, 2 szklanki, 732kcal,

- banan: 200g,1 średnia sztuka, 120kcal,

- jajo, 100g, 2 sztuki,121kcal,

- masło orzechowe, 20g, 1 łyżka, 118kcal,

- erytrol (opcjonalnie, aby były słodsze), wg gustu, 0kcal.

Karmel:

- daktyle suszone, 150g, 3 garście, 374kcal,

- masło orzechowe, 20g, 1 łyżka, 118kcal,

- orzechy włoskie i laskowe, 25g, garść, 161kcal,

- żurawina lub rodzynki suszone, 20g, 2 łyżeczki, 55kcal.

Polewa:

- czekolada gorzka, 40g, 8 kostek,  222kcal.

 

Całość to 2021kcal.

 

Sposób przygotownia:

Płatki owsiane blendujemy na mąkę. Mieszamy razem: płatki, banana, jajo, masło orzechowe i opcjonalnie erytrol.
Z powstałej masy formujemy ciasteczka i układamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto może być kleiste.
Pieczemy je około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.

Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy 10-15 minut do zmięknięcia. Odlewamy nadmiar wody i blendujemy z masłem orzechowym. Powstałym karmelem dekorujemy ciasteczka. Na wierzch układamy orzechy i owoce suszone.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy nią ciasteczka.

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ