mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
06 Lip

Jagielnik z kruszonką i owocami sezonowymi

Jedną z moich ulubionych kasz jest kasza jaglana. Świetnie smakuje na słodko, jak i na wytrwanie.

Poniżej słodka wersja ciasta z kaszy z kruszonką i owocami sezonowymi.

SKŁADNIKI:

Ciastko i kruszonka:

- syrop klonowy 1/2 szklanki

- olej kokosowy stały 1/4 szklanki

- mąka owsiana (zblendować na mąkę płatki owsiane) 3 szklanki

 

Masa:

- kasza jaglana 1 szklanka

- mleczko kokosowe (wcześniej chłodzone minimum dobę)

- syrop klonowy 3/4 szklanki

- cukier waniliowy

- sok z cytryny

- skórka z cytryny i pomarańczy

- szczypta soli

- owoce sezonowe

- mąka ziemniaczana 1 łyżka

 

Wymieszać olej kokosowy, syrop klonowy i sól. Powoli dodawać mąkę owsianą. Masa nie powinna kleić się do rąk. Do wykonania kruszonki 1/3 masy schować zamrażarki.

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni (góra i dół). Spód i boki tortownicy o średnicy 20cm wykleić ciastem. Piec 10 minut.

Kaszę jaglaną dokładnie przepłukać kilka razy gorącą wodą (aby pozbyć się goryczki). Ugotować kaszę w wodzie lub mleku. Po ugotowaniu dodać do niej stałą część mleczka kokosowego, syrop klonowy, sok z cytryny, skórki cytryny i pomarańczy, cukier waniliowy. Zblendować i wyłożyć na upieczony spód.

Owoce wymieszać z mąką ziemniaczaną i wyłożyć na kaszę. Wyciągnąć pozostałą część masy z zamrażalnika i zetrzeć na wierzch.

Piec około 35-40 minut w 180 stopniach.

 

 

 

 

Źródło inspiracji www.roslinnygaj.blogspot.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ