SKŁADNIKI:
Ciastko i kruszonka:
- syrop klonowy 1/2 szklanki
- olej kokosowy stały 1/4 szklanki
- mąka owsiana (zblendować na mąkę płatki owsiane) 3 szklanki
Masa:
- kasza jaglana 1 szklanka
- mleczko kokosowe (wcześniej chłodzone minimum dobę)
- syrop klonowy 3/4 szklanki
- cukier waniliowy
- sok z cytryny
- skórka z cytryny i pomarańczy
- szczypta soli
- owoce sezonowe
- mąka ziemniaczana 1 łyżka
Wymieszać olej kokosowy, syrop klonowy i sól. Powoli dodawać mąkę owsianą. Masa nie powinna kleić się do rąk. Do wykonania kruszonki 1/3 masy schować zamrażarki.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni (góra i dół). Spód i boki tortownicy o średnicy 20cm wykleić ciastem. Piec 10 minut.
Kaszę jaglaną dokładnie przepłukać kilka razy gorącą wodą (aby pozbyć się goryczki). Ugotować kaszę w wodzie lub mleku. Po ugotowaniu dodać do niej stałą część mleczka kokosowego, syrop klonowy, sok z cytryny, skórki cytryny i pomarańczy, cukier waniliowy. Zblendować i wyłożyć na upieczony spód.
Owoce wymieszać z mąką ziemniaczaną i wyłożyć na kaszę. Wyciągnąć pozostałą część masy z zamrażalnika i zetrzeć na wierzch.
Piec około 35-40 minut w 180 stopniach.
Twój komentarz
Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.