SKŁADNIKI:
- 4 jaja,
- 120g mąki (u mnie kukurydziana i ryżowa),
- 30g kakao,
- 50g odżywki białkowej (opcjonalnie, można pominąć)
- 220ml mleka krowiego lub roślinnego (u mnie kokosowe),
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- 20g skrobi ziemniaczanej (lub budyniu)
- cukier waniliowy (opcjonalnie),
- dodatek na osłodę: u mnie ksylitol, ilość wg gustu
- dodatki: dowolne, proponuję truskawki.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Białka ubijamy na sztywno (dodaję zawsze troszkę soku z cytryny i soli). Dodajemy resztę składników (z wyjątkiem truskawek) i delikatnie ubijamy. Masę wylewami do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch układamy truskawki.
Pieczemy około 30 minut w 180°C.
Ciasto można dekorować dowolnymi dodatkami. Z podanego przepisu wychodzi dość cienkie. Na większą blaszkę można podwoić porcję.
Twój komentarz
Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.