mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
03 Czerw

Czekoladowe ciasto z truskawkami

Sezon truskawkowy w pełni. Nie macie pomysłu na truskawkowy przysmak?

Polecam ciasto czekoladowe z truskawkami. Połączenie idealne. :)

SKŁADNIKI:

- 4 jaja,

- 120g mąki (u mnie kukurydziana i ryżowa),

- 30g kakao,

- 50g odżywki białkowej (opcjonalnie, można pominąć)

- 220ml mleka krowiego lub roślinnego (u mnie kokosowe),

- łyżeczka proszku do pieczenia,

- 20g skrobi ziemniaczanej (lub budyniu)

- cukier waniliowy (opcjonalnie),

- dodatek na osłodę: u mnie ksylitol, ilość wg gustu

- dodatki: dowolne, proponuję truskawki.

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Białka ubijamy na sztywno (dodaję zawsze troszkę soku z cytryny i soli). Dodajemy resztę składników (z wyjątkiem truskawek) i delikatnie ubijamy. Masę wylewami do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch układamy truskawki.

Pieczemy około 30 minut w 180°C.

Ciasto można dekorować dowolnymi dodatkami. Z podanego przepisu wychodzi dość cienkie. Na większą blaszkę można podwoić porcję.

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ