SKŁADNIKI:
- 4 papryki,
- 400g mięsa mielonego,
- 2 łyżki oliwy,
- cebula,
- czosnek,
- natka pietruszki,
- ryż woreczek (100g),
- jajo 1 sztuka,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- ser żółty,
- pomidor.
PRZYPRAWY:
- tymianek,
- słodka papryka i kurkuma,
- oregano.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Ryż ugotować do miękkości.
Na patelnię dodać oliwę, zeszklić cebulę i czosnek, dodać mięso. Dokładnie podsmażyć. Dodać sól, pieprz, tymianek, oregano słodką paprykę i kurkumę. Dodać koncentrat pomidorowy i natkę. Dodać odcedzony ryż. Wszystko razem dokładnie wymieszać podgrzewając. Po przestygnięciu dodać jajko i wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 200°C. Papryki przekroić na pół wzdłuż dłuższej części. Oczyścić z nasion. Doprawić solą, pieprzem i skropić oliwą. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wypełnić farszem, nałożyć po plasterku pomidora, doprawić solą i oregano. Do naczynia wlać wodę aby częściowo zakrywała papryki. Wstawić do piekarnika i piec 35 minut. Po tym czasie na każdej papryce położyć plasterek sera i zapiekać 10 minut, aż ser się roztopi i zarumieni.
Twój komentarz
Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.