LODY PISTACJOWE
Składniki:
- 70g pistacji (obranych ze skorupek),
- 500g mleka (u mnie migdałowe, ale może być również krowie),
- 200g jogurtu greckiego lub mleczka kokosowego (jeśli używamy mleczka kokosowego to należy włożyć je wcześniej na kilka godzin do lodówki do stężenia),
- 5 żółtek,
- około 80g słodzidła (ksylitol, erytrol, miód itp.).
Sposób przygotowania:
Orzechy rozdrobnić w blenderze. Dodać mleko, jogurt, żółtka, cukier i podgrzewać mieszając 10 minut o temperaturze około 90 stopni. Następnie masę dokładnie zbledować (można wcześniej zostawić na kilka minut to ostygnięcia). Masę przelewamy do foremki, zostawiamy do ostygnięcia i wkładamy do zamrażarki na minimum 12 godzin. Po tym czasie masę wyciągamy, odstawiamy na 10 minut i dokładnie bledujemy.
Z pozostałych białek polecam zrobić bezy.
BEZA:
Składniki:
- 5 białek,
- 200g ksylitolu/erytrolu/innego słodzidła
- szczypta soli,
- 5 kropli soku z cytryny.
Sposób przygotowania:
Białka z szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo soku z cytryny, kolejno cukier. Z ubitej masy formujemy ciasteczka. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 140 stopniu około 35 minut.
Twój komentarz
Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.