SKŁADNIKI:
Spód:
- daktyle 200g,
- migdały 200g,
- orzechy nerkowca 100g,
- masło orzechowe 200g,
- olej kokosowy 80g,
- 5 łyżek wody.
Masa:
- kasza jaglana 350g,
- orzechy nerkowca 160g,
- masło orzechowe (20g, opcjonalnie),
- 1 litr mleka (u mnie roślinne),
- syrop klonowy, miód lub inne słodzidło ok.200g - wg uznania
- cytryna/pomarańcza (wyciskamy sok),
- cukier waniliowy 2 łyżeczki,
- sol - szczypta.
Polewa karmelowa:
- daktyle 400g,
- masło orzechowe 40g,
- woda 50ml.
Ozdoba (ilość według uznania):
- orzeszki ziemne niesolne,
- czekolada gorzka.
PRZYGOTOWANIE:
Spód:
Daktyle zalać wrzątkiem na 10 minut. Odlać większość wody, zostawiając około 5 łyżek. Wszystkie składniki dokładnie zbledować i wyłożyć na blaszkę. Wstawić do lodówki.
Masa:
Kaszę jaglaną dokładnie przepłukać kilka razy wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki. Kaszę i orzechy ugotować w mleku, około 25 minut ciągle mieszając by uniknąć przypalenia. Po ugotowaniu dodać pozostałe składniki i zblendować na gładką masę. Wylać na spód i pozostawić w lodówce do zastygnięcia.
Karmel:
Daktyle zalać wrzątkiem. Odlać wodę (pozostawić około 50ml). Zblendować z pozostałymi składnikami. Polać karmelem masę jaglaną.
Wstawić do lodówki na kilka godzin - najlepiej smakuje na drugi dzień.
Po zastygnięciu udekorować orzechami i czekoladą gorzką rozpuszczoną wcześniej w kąpieli wodnej.
Przechowujemy w lodówce.
SMACZNEGO!
Twój komentarz
Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.