mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
04 Marz

Domowy Snicers w werji FIT

Czekoladowy, karmelowo-orzechowy, rozpływający się w ustach - tak mogę nazwać ciasto Snicers! <3

SKŁADNIKI:

 

Spód:

- daktyle 200g,

- migdały 200g,

- orzechy nerkowca 100g,

- masło orzechowe 200g,

- olej kokosowy 80g,

- 5 łyżek wody.

 

Masa:

- kasza jaglana 350g,

- orzechy nerkowca 160g,

- masło orzechowe (20g, opcjonalnie),

- 1 litr mleka (u mnie roślinne),

- syrop klonowy, miód lub inne słodzidło ok.200g - wg uznania

- cytryna/pomarańcza (wyciskamy sok),

- cukier waniliowy 2 łyżeczki,

- sol - szczypta.

 

Polewa karmelowa:

- daktyle 400g,

- masło orzechowe 40g,

- woda 50ml.

 

Ozdoba (ilość według uznania):

- orzeszki ziemne niesolne,

- czekolada gorzka.

 

 

PRZYGOTOWANIE:

Spód:

Daktyle zalać wrzątkiem na 10 minut. Odlać większość wody, zostawiając około 5 łyżek. Wszystkie składniki dokładnie zbledować i wyłożyć na blaszkę. Wstawić do lodówki.

 

Masa:

Kaszę jaglaną dokładnie przepłukać kilka razy wrzątkiem, aby pozbyć się goryczki. Kaszę i orzechy ugotować w  mleku, około 25 minut ciągle mieszając by uniknąć przypalenia. Po ugotowaniu dodać pozostałe składniki i zblendować na gładką masę. Wylać na spód i pozostawić w lodówce do zastygnięcia.

 

Karmel:

Daktyle zalać wrzątkiem. Odlać wodę (pozostawić około 50ml). Zblendować z pozostałymi składnikami. Polać karmelem masę jaglaną.

Wstawić do lodówki na kilka godzin - najlepiej smakuje na drugi dzień. 

Po zastygnięciu udekorować orzechami i czekoladą gorzką rozpuszczoną wcześniej w kąpieli wodnej.

Przechowujemy w lodówce.

SMACZNEGO!

 

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ