SKŁADNIKI:
- 500g marchewki,
- 5 jajek,
- 20g miodu,
- 80g erytrolu (lub cukru brzozowego (ksylitolu), miodu lub innego słodzidła),
- 100g płatków owsianych (lub mąki owsianej),
- 50g orzechów włoskich,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Marchew zatrzeć na drobnych oczkach.
Płatki owsiane zblendować na mąkę.
Białka oddzielić od żółtek.
Wymieszać marchew, mąkę owsianą, żółtka, miód, posiekane orzechy, rodzynki, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika.
Białka ubić na sztywno (polecam dodać szczyptę soli i kilka kropel z soku z cytryny).
Ubite białka stopniowo dodawać do masy ciasta, delikatnie mieszając.
Małą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i nałożyć masę.
Piec o 160°C około 60 minut.
Cała blaszka to około 1250kcal (przy użyciu erytrolu jako słodzidła).
Twój komentarz
Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.