mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
21 Paź

Ciasto marchewkowe

Marchewka to nie tylko idealna przekąska do pochrupania, ale również świetnie sprawdza się jako główny składnik ciasta.

SKŁADNIKI:

- 500g marchewki,

- 5 jajek,

- 20g miodu,

- 80g erytrolu (lub cukru brzozowego (ksylitolu), miodu lub innego słodzidła),

- 100g płatków owsianych (lub mąki owsianej),

- 50g orzechów włoskich,

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

- 1 łyżeczka przyprawy do piernika.

 

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Marchew zatrzeć na drobnych oczkach.

Płatki owsiane zblendować na mąkę.

Białka oddzielić od żółtek.

Wymieszać marchew, mąkę owsianą, żółtka, miód, posiekane orzechy, rodzynki, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika.

Białka ubić na sztywno (polecam dodać szczyptę soli i kilka kropel z soku z cytryny).

Ubite białka stopniowo dodawać do masy ciasta, delikatnie mieszając.

Małą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i nałożyć masę.

Piec o 160°C około 60 minut.

 

Cała blaszka to około 1250kcal (przy użyciu erytrolu jako słodzidła).

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ