SKŁADNIKI:
Ciemna warstwa:
- daktyle 150g,
- 20g kawy rozpuszczalnej,
- 200g orzechów nerkowca,
- 50g migdałów,
- 10g kakao,
- szczypta soli,
- syrop klonowy lub mód (ilość do smaku),
- koniak (do smaku). :)
Jasna warstwa:
- 300g orzechów nerkowca,
- 50g pasty kokosowej/musu kokosowego/oleju kokosowego w formie stałej,
- 20g oleju w formie płynnej (u mnie również kokosowy),
- 40g soku z cytryny,
- syrop klonowy lub miód (ilość do smaku),
- cukier waniliowy.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA.
Orzechy, migdały moczymy kilka godzin. Odlewamy wodę. Daktyle zalewamy wrzątkiem na kilka minut do zmięknięcia. Blendujemy wszystkie składniki z warstwy ciemniej. Wykładamy na blaszkę i wstawiamy do zamrażalnika na minimum 30 minut.
Blendujemy wszystkie składniki z jasnej warstwy na gładką masę. Wylewamy masę na ciemną warstwę i wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin. Można przyozdobić według gustu czekoladą/orzechami.
Z zamrażalnika wyciągamy na około 30 minut przed podaniem.
SMACZNEGO! <3
Twój komentarz
Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.