mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
07 Sty

Lodowo-orzechowe tiramisu

Kto z nas nie uwielbia tiramisu? Warto jednak sięgnąć po ten deser w troszkę lepszej alternatywie.
Wtedy można cieszyć się smakiem bez wyrzutów sumienia! :)

SKŁADNIKI:

Ciemna warstwa:

- daktyle 150g,

- 20g kawy rozpuszczalnej,

- 200g orzechów nerkowca,

- 50g migdałów,

- 10g kakao,

- szczypta soli,

- syrop klonowy lub mód (ilość do smaku),

- koniak (do smaku). :)

 

Jasna warstwa:

- 300g orzechów nerkowca,

- 50g pasty kokosowej/musu kokosowego/oleju kokosowego w formie stałej,

- 20g oleju w formie płynnej (u mnie również kokosowy),

- 40g soku z cytryny,

- syrop klonowy lub miód (ilość do smaku),

- cukier waniliowy.

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA.

Orzechy, migdały moczymy kilka godzin. Odlewamy wodę. Daktyle zalewamy wrzątkiem na kilka minut do zmięknięcia. Blendujemy wszystkie składniki z warstwy ciemniej. Wykładamy na blaszkę i wstawiamy do zamrażalnika na minimum 30 minut.

Blendujemy wszystkie składniki z jasnej warstwy na gładką masę. Wylewamy masę na ciemną warstwę i wstawiamy do zamrażalnika na kilka godzin. Można przyozdobić według gustu czekoladą/orzechami.

Z zamrażalnika wyciągamy na około 30 minut przed podaniem.

 

SMACZNEGO! <3

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ