SKŁADNIKI SUCHE:
- 3/4 szklanki kaszy gryczanej (lub mąki gryczanej),
- 3/4 szklanki płatków owsiane (lub mąki owsianej),
- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej,
- 3/4 szklanki miodu/cukru kokosowego lub innego słodzidła
- łyżeczka sody,
- 3 łyżki kakao,
- szczypta soli.
SKŁADNIKI MOKRE:
- 1 i 1/2 szklanki mleka krowiego lub roślinnego,
- 1/2 szklanki oleju (u mnie kokosowy),
- 1 łyżka octu.
KREM:
- 200g orzechów nerkowca,
- 1 puszka dobrze schłodzonego, gęstego mleka kokosowego,
- 4 łyżki soku z cytryny,
- 4 łyżki miodu lub syropu klonowego (ilość dowolna do smaku),
- szczypta soli,
- 50g gorzkiej czekolady,
- 4 banany.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Kaszę gryczaną i płatki owsiane zblenować na mąkę. Dodać wszystkie pozostałe składniki z masy suchej i dokładnie wymieszać. Wszystkie składniki z masy mokrej dodawać ciągle mieszając. Całość wyłożyć na okrągłą blaszkę i wstawić do piekarnika na 180 stopni. Piec około 40 minut (sprawdzić patyczkiem).
Biszkopt ostudzić, ściąć wierzch i wydrążyć środek (pozostawiając brzegi). Położyć pokrojone wzdłuż banany.
Orzechy, 2 banany i mleczko kokosowe zblendować. Dodać miód, sok z cytryny. Wymieszać. Czekoladę zetrzeć na tartce tartce i delikatnie wymieszać. Krem wyłożyć na biszkopt. Odciętą część biszkoptu pokruszyć i posypać nim ciasto. Delikatnie docisnąć. Chłodzić kilka godzin. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Chłodzić kilka godzin. Najlepiej smakuje na drugi dzień.
Twój komentarz
Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.