mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
21 Sty

Kopiec kreta

Czekoladowy biszkopt z bananowo-orzechowym kremem? Tak właśnie smakuje ciasto KOPIEC KRETA.

 

SKŁADNIKI SUCHE:

 - 3/4 szklanki kaszy gryczanej (lub mąki gryczanej),

- 3/4 szklanki płatków owsiane (lub mąki owsianej),

- 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej,

- 1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej,

- 3/4 szklanki miodu/cukru kokosowego lub innego słodzidła

- łyżeczka sody,

- 3 łyżki kakao,

- szczypta soli.

 

SKŁADNIKI MOKRE:

- 1 i 1/2 szklanki mleka krowiego lub roślinnego,

- 1/2 szklanki oleju (u mnie kokosowy),

- 1 łyżka octu.

 

KREM:

- 200g orzechów nerkowca,

- 1 puszka dobrze schłodzonego, gęstego mleka kokosowego,

- 4 łyżki soku z cytryny,

- 4 łyżki miodu lub syropu klonowego (ilość dowolna do smaku),

- szczypta soli,

- 50g gorzkiej czekolady,

- 4 banany.

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Kaszę gryczaną i płatki owsiane zblenować na mąkę. Dodać wszystkie pozostałe składniki z masy suchej i dokładnie wymieszać. Wszystkie składniki z masy mokrej dodawać ciągle mieszając. Całość wyłożyć na okrągłą blaszkę i wstawić do piekarnika na 180 stopni. Piec około 40 minut (sprawdzić patyczkiem).

Biszkopt ostudzić, ściąć wierzch i wydrążyć środek (pozostawiając brzegi). Położyć pokrojone wzdłuż banany.

Orzechy, 2 banany i mleczko kokosowe zblendować. Dodać miód, sok z cytryny. Wymieszać. Czekoladę zetrzeć na tartce tartce i delikatnie wymieszać. Krem wyłożyć na biszkopt. Odciętą część biszkoptu pokruszyć i posypać nim ciasto. Delikatnie docisnąć. Chłodzić kilka godzin. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

Chłodzić kilka godzin. Najlepiej smakuje na drugi dzień.

 
Przepis inspirowany przez blog: www.roslinnygaj.blogspot.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ