MAKOWIEC
SKŁADNIKI
Masa makowa:
mak (400g)
rodzynki (50g)
daktyle (opcjonalnie) (50g)
orzechy włoskie i laskowe (po 30g)
mleko krowie/roślinne/woda (300g)
białko jaj 5 sztuk
miód (ilość do smaku)
skórka pomarańczy (ilość do smaku)
cynamon (ilość do smaku)
Spód
wiórki kokosowe (200g)
daktyle (100g)
masło orzechowe bez soli (30g)
masło lub olej koksowy (100g)
jajo kurze (2 sztuki)
SPOSÓB PRZYGTOWANIA:
Mak należy ugotować w wodzie około 25 minut. Następnie bo zbledować/zmielić. Dodać wszystkie pozostałe składniki (oprócz białek jaj) i gotować około 5-7 minut. Orzechy można wcześiniej delikatnie posiekać. Białka jaj ubić na sztywną pianę. Delikatnie dodać do masy makowej mieszając łyżką.
150g wiórków kokoswych zblendować na mąkę, dodać 50g całych wiórków i pozostale składniki. Wszystko razem zblendować. Wyłożyć papier na blaszkę, wypelić masą. Piec w piekarniku około 10 minut w 180 stopniach.
Można również wykorzystać spód ciasta z tego przepisu: www.krutkiewicz.dobrydietetyk.pl/co-nowego/2017/10/29/dietetyczne-ciasto-kinder-bueno/
Na upieczony spód wyłożyć masę makową. Piec około 25 minut.
SMACZNEGO! :)
Twój komentarz
Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.