SPÓD
2 szklanki płatków owsianych
2 łyżki kakao
1 szklanka daktyli
1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego lub innego oleju (kokosowy nadaje przyjemny posmak)
szczypta soli
kilka łyżek wody
MASA ORZECHOWA
3/4 szklanki suchej kaszy jaglanej ( ugotowana w 1,5 szklance wody)
1 szklanka orzechów laskowych (uprażone i starte ze skórki)
1/2 szklanki syropu klonowego lub miodu
1/ 1 i 1/4 szklanki mleka roślinnego lub krowiego (można dodać mniej gdyby masa była zbyt lejąca)
1 laska wanilii/ 1 łyżka ekstraktu z wanilii/cukier waniliowy
szczypta soli
POLEWA
100g czekolady gorzkiej
kilka łyżek syropu klonowego, miodu lub innego słodzidła
Mleko roślinne lub krowie
Migdały lub inne przysmak do ozdoby
Daktyle zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na około 30 minut lub więcej aż zmiękną. Płatki owsiane blendujemy na mąkę (można od razu użyć mąki owsianej). Odlać wodę z daktyli, zblendować z płatkami owsianymi. Dodać kakao, odrobinę oleju, zblendować na gładką masę. Wyłożyć na blaszkę około 21cm i schować do schłodzenia do lodówki.
Kaszę kilka razy przepłukać, aby pozbyć się goryczki. Zalać wodą do zakrycia kaszy i gotować około 12-15 minut (aż zmięknie). Zblenować z mlekiem, orzechami, słodzidłem, odrobiną soli oraz wanilią. Wyłożyć na spód i schłodzić.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z mlekiem, słodzidłem i odrobiną soli. Wylać na ciasto, ozdobić dowolnymi bakaliami.
Schować do schłodzenia. Najlepiej smakuje po kilku godzinach.
SMACZNEGO! :)
Twój komentarz
Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.