mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium

Szukam pomocy w chorobie

Praktycznie każdy problem chorobowy który nas dotyka wymaga stosowania określonych zaleceń dietetycznych, i to bez względu czy są to pospolite zaparcia czy rujnująca organizm choroba nowotworowa. Dzięki przestrzeganiu odpowiedniej diety nie tylko chronimy organizm, ale takze pomagamy znosić mu cieżkie doświadczenia. W codziennej praktyce poradni dietetycznej spotyka się szereg rozmaitych problemów zdrowotnych zarówno tych o charakterze przejściowym jak również przewlekłym. Dlatego konieczne jest przeanalizowanie wielu czynników, by znaleźć właściwą drogę pomocy żywieniowej. W większości przypadków, odpowiednia terapia dietetyczna staje się prawdziwym lekarstwem, o czym przekonało się juz wiele osób.

Pakiet pomocy obejmuje:

  • szczegółową analizę i ocenę aktualnej wagi, stopnia oraz rodzaju otłuszczenia ciała
  • analizę i ocenę zachowań żywieniowych i stylu życia mogących mieć wpływ na aktualne problemy zdrowotne
  • szczegółową analizę i ocenę spożycia  kilkudziesięciu składników pokarmowych w diecie wraz z obszernym raportem opisowym
  • ukierunkowanie w zakresie wykonania odpowiednich badań laboratoryjnych, w przypadku braku opieki lekraskiej
  • przygotowanie szczegółowego planu żywienia obejmującego pakiet jadłospisów dniowych (na każdy osobno dzień terapii). Plan żywienia jest ściśle dopasowany do aktualnego problemu, stawianego celu, stanu zdrowia, upodobań smakowych, umiejętności kulinarnych, itp. Zawiera wszystkie gramatury i opisy przygotowania potraw.
  • opracowanie szczegółowej listy zakupów ułatwiającej realizację diety
  • opracowanie listy specjalnych zadań terapeutycznych
  • przygotowanie dodatkowych, szczegółowych zaleceń dietetycznych oraz zaleceń dotyczących zmiany w stylu życia w kontekście istniejących problemów chorobowych
  • odpowiednie ukierunkowanie w zakresie ewentualnych zajęć ruchowych

Polecane artykuły

Zmieniamy przyzwyczajenia

Długotrwałe, niekontrolowane przyjmowanie leków może szkodzić zdrowiu. Nie zdaje sobie sprawy z ryzyka lub bagatelizuje te konsekwencje 31% Polaków.

czytaj więcej

Sprzymierzeńcy i wrogowie cholesterolu

Z lek. med. Ewą Matyską-Piekarską, internistą oraz dietetykiem z Europejskiego Centrum Leczenia Otyłości Dzieci i Dorosłych rozmawia Magdalena Próchnicka.

czytaj więcej

Co lubi wątroba

Z mgr inż. Urszulą Pierchałą, dietetykiem z Gabinetu Medycznego ZUSANLI w Warszawie rozmawia Magdalena Próchnicka

czytaj więcej

Uważaj na grypę

Marzec jest miesiącem, w którym nadal jesteśmy podatni na infekcje. Obserwowane w tym roku anomalie pogodowe i częste zmiany temperatur dodatkowo sprzyjają rozwojowi wirusa grypy. ...

czytaj więcej
POKAŻ