mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
08 Sier

Frittata z ziemniakami i papryką

SKŁADNIKI:

Cebula / 50 g / 1 mała sztuka / Zestaw 1/3 ≈ 13 kcal
Jajo / 150 g / 3 sztuki / Zestaw 2 ≈ 181 kcal
Masło/olej / 5 g / 1 łyżeczka / Zestaw 2 ≈ 37 kcal
Papryka czerwona / 130 g / 1 mała sztuka / Zestaw 1/3 ≈ 31 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, tymianek / 0,3 g / do smaku, wg gustu
Ser żółty lub mozzarella / 15 g / 1 plaster / Zestaw 2 ≈ 46 kcal
Ziemniaki / 200 g / 2 średnie sztuki / Zestaw 1/3 ≈ 120 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Ziemniaki gotować w osolonej wodzie przez około 10 minut, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. Odsączyć. Na oleju zeszklić cebulę, następnie dodać paprykę i oprószyć delikatnie solą. Smażyć przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając, aż papryka zmięknie. Dodać ziemniaki i delikatnie wymieszać.

Jajka roztrzepać rózgą bądź trzepaczką i doprawić solą oraz pieprzem. Wylać masę jajeczną na patelnię pomiędzy kawałki warzyw i dodać masło (opcjonalnie) oraz tymianek.

Smażyć frittatę przez około 4 minuty na średnio małym ogniu, od czasu do czasu poruszając patelnią, aby masa jajeczna równomiernie się rozprowadzała. M Na końcu posypać frittatę startym serem. Podawać na patelni, kroić na kawałki i rozkładać na talerze.

 

CAŁOŚĆ:

428 kcal
Węglowodany 40 g
Białko 25 g
Tłuszcze 21 g
Indeks glikemiczny 54.4
Ładunek glikemiczny 21.6
 
 
 
 
 
Inspiracja: www.kwestiasmaku.com

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ