mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
08 Maj

Racuchy z jabłkami

SKŁADNIKI:

Erytrol 1 łyżka (10 g) -
Jabłko 1 duża sztuka (220 g) 74 kcal
Jajo 1 sztuka (50 g) 60 kcal
Jogurt naturalny 3 łyżki (75 g) 45 kcal
Mleko 1,5% pół szklanki (110 g) 52 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Płatki owsiane zmielone/mąka owsiana 4 łyżki (40 g) 146 kcal
Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (4 g) 4 kcal
Woda pół szklanki (110 g) -

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Do miski z mąką dodajemy pozostałe składniki tj. jajko, erytrol, mleko, wodę, olej, obrane i pokrojone w kostkę jabłko oraz proszek do pieczenia. Wszystko łączymy ze sobą i mieszamy. Odstawić ciasto na minimum 15 minut. Placki smażymy na patelni bez tłuszczu do momentu zarumienienia po obu stronach.
Podawać z jogurtem.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 425 kcal
Węglowodany 59 g
Białko 18 g
Tłuszcze 16 g
Indeks glikemiczny 35.7
Ładunek glikemiczny 21.2

Twój komentarz




POKAŻ