mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
28 Maj

Drób ze szparagami

SKŁADNIKI:
Bulion warzywny 1 szklanka (240 g) 17 kcal
Filet z drobiu porcja (100 g) 99 kcal
Jogurt naturalny pół małego kubka (75 g) 45 kcal
Makaron porcja (50 g) 187 kcal
Oliwa z oliwek 1 łyżeczka (5 g) 44 kcal
Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, koperek do smaku (1 g) -
Szparagi zielone 4 sztuki (120 g) 16 kcal

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu. Mięso pokroić na mniejsze kawałki. Rozbić tłuczkiem, a następnie doprawić solą i pieprzem. Szparagi umyć, odkroić twarde końce, a łodygi pokroić w plastry. Główki pozostawić w całości. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z dwóch stron, po około 2 minuty. Wyjąć na talerz. Na tę samą patelnię wlać bulion warzywny i zagotować. Dodać szparagi i gotować przez ok. 2 minuty. Włożyć z powrotem usmażone mięso i dusić razem przez około minutę. Dodać jogurt oraz przyprawy. Wymieszać. Jeśli sos będzie za rzadki, należy go pogotować jeszcze przez parę minut. Na koniec dodać makaron, wymieszać i zagotować.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 408 kcal
Węglowodany 46 g
Białko 35 g
Tłuszcze 10 g
Indeks glikemiczny 62.6
Ładunek glikemiczny 29.1

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ