mgr inż. Ewelina Krutkiewicz-Dębicka
Gabinet Premium
23 Maj

Pieczona owsianka z malinami

SKŁADNIKI:

Jajo 1 sztuka (50 g) 60 kcal
Jogurt naturalny pół małego kubka (75 g) 45 kcal
Maliny lub inne owoce jagodowe (świeże lub mrożone) porcja (100 g) 29 kcal
Miód 1 łyżeczka (12 g) 39 kcal
Mleko 1,5% 5 łyżek (50 g) 24 kcal
Płatki owsiane 5 łyżek (50 g) 183 kcal
Przyprawy: cynamon do smaku (1 g) -

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Jajko połączyć z jogurtem, mlekiem oraz miodem i ubić trzepaczką do chwili połączenia się składników. Dodać płatki i dokładnie wymieszać. W razie potrzeby można dodać wodę. Odstawić na 5-10 minut. Na koniec dodać owoce i delikatnie wymieszać łyżką. Owsiankę przełożyć do małego naczynia. Piec w 180°C około 35 minut.

 

CAŁOŚĆ:

Energia 380 kcal
Węglowodany 64 g
Białko 18 g
Tłuszcze 10 g
Indeks glikemiczny 39.5
Ładunek glikemiczny 25.1

Twój komentarz

Komentarze zostały wyłączone dla tego wpisu.

POKAŻ